Voor wie is de missiewerkplaats?
Hoe werkt de missiewerkplaats en wat ontvang je?
Hoe kan je deelnemen aan de missiewerkplaats en wat vraagt het van je?
Een missiewerkplaats is een groep mensen die met elkaar hun eigen missie willen leven. Het leven van je eigen missie doe je niet alleen, maar samen. Op dit principe is de missiewerkplaats gebaseerd. De missiewerkplaats is een werkvorm voor het ontwikkelen van verbindend leiderschap.
Waarom past het samen leven van de eigen missie zo bij deze tijd? De uitdagingen die een mens vandaag de dag tegenkomt in het leven vanuit de eigen missie zijn zo groot, dat deze uitdagingen alleen in samenwerking met anderen in een groep zijn te dragen. Een groep beschikt namelijk over drie levensbronnen die nodig zijn bij het leven van je eigen missie:
Door professioneel en persoonlijk te werken aan jezelf en jouw missie in relatie met anderen, bouw je aan een beschermde omgeving in de groep voor jezelf én anderen. In deze veilige werkomgeving kun je worden wie jijzelf echt bent om uitdrukking te geven in deze wereld aan dat wat wezenlijk is in jou: je missie, je opdracht, je roeping.
De missiewerkplaats is gebaseerd op een aantal uitgangspunten:
Een missiewerkplaats kan pas vruchtbaar zijn als het eigen ego bij de groepsleden wordt overwonnen, omdat pas dan echt openheid ontstaat naar jezelf en de ander en het bewustzijnsontwikkelingsproces kan plaatsvinden.
Vijf belangrijke voorwaarden voor een vruchtbare en veilige missiewerkplaats zijn:
De missiewerkplaats is een samenwerkingsvorm die gebaseerd is op de principes van de nieuwe gemeenschap en een werkvorm biedt voor het ontwikkelen van verbindend leiderschap. De nieuwe gemeenschap is de zesde ontwikkelingsfase van mens, relatie en organisatie, wat de basis is voor het ontwikkelen van verbindend leiderschap.
De deelnemers aan een missiewerkplaats hebben een aantal belangrijke kenmerken gemeen met elkaar:
De doelgroep van de missiewerkplaats bestaat uit ondernemers, leidinggevenden en ondernemende mensen met een missie of roeping.
De missiewerkplaats komt tenminste één keer per maand bij elkaar. De missiewerkplaats bestaat uit 6 tot 8 personen. Gedurende 2 uur wordt intensief missiewerk verricht. Datum en tijdstip worden in onderling overleg bepaald. Voor meer informatie over de organisatie van de missiewerkplaats, zie op de pagina Werkwijze en Tarieven.
Het programma van de missiewerkplaats bestaat uit een aantal onderdelen:
De start is een welkomstwoord en een korte meditatie om aan te komen in de groep. Daarna vindt verbinding maken met elkaar plaats door te delen hoe je je voelt en wat jou op dit moment bezighoudt. Dan wordt een ronde gemaakt waarbij ieder groepslid zijn of haar missiewerk van de afgelopen en komende periode deelt. Hieruit kunnen 2 à 3 deelnemers naar voren komen met een vraagstuk die om een oplossing vraagt om verder te kunnen gaan met het leven van de eigen missie. Hier vindt het eigenlijke missiewerk gezamenlijk plaats. Het missiewerk kent vele praktische vormen en oefeningen, maar mijn centrale werkinstrument is de methode van Dynamische Oordeelsvorming®. Daarna wordt de bijeenkomst afgerond met een persoonlijke terugblik op de bijeenkomst, organisatorische zaken en een vooruitblik naar de volgende keer.
Het werken in de missiewerkplaats vraagt om drie algemene communicatieve- en samenwerkingsvaardigheden:
Het werkprincipe bij de missiewerkplaats is dat jij je communicatieontwikkeling en samenwerkingsvaardigheden al doende verder ontwikkelt. Je krijgt gedurende de sessies hiervoor volop interactie, feedback en input om je professionele- en persoonlijke ontwikkelingsprocessen verder uit te werken. Voor jouw ontwikkelingsproces krijg je daarbij instrumenten aangereikt uit de bijbehorende leiderschapsprogramma’s die passen bij jouw ontwikkelingsweg naar verbindend leiderschap.
In jouw missiewerk in de missiewerkplaats ontvang je de volgende drie bouwstenen voor het leven van je eigen missie:
In de missiewerkplaats ervaar je verder het geheim dat het geven meer voldoening geeft dan het ontvangen.
Nu ik zelf deel uitmaak van mijn eigen missiewerkplaats, merk ik dat ik de missiewerkplaats veel eerder in mijn leven nodig heb gehad. Telkens stop ik weer met mijn missie leven als er in mijn leven grote uitdagingen opdoemen, vooral op het gebied van inkomen. Nu deel ik mijn uitdagingen in mijn missiewerkplaats en vind ik inzicht, steun en kracht om door te gaan en vol te houden in het leven van mijn missie, mijn levensopdracht. En dat voelt heel goed en ik kijk telkens weer uit naar een bijeenkomst van mijn missiewerkplaats.
Dat kan!
Je kunt vrijblijvend een bijeenkomst van een missiewerkplaats bijwonen. Eerst vindt er een gesprek plaats om te kijken bij welke missiewerkplaats jij je zou kunnen aansluiten. Na één of twee bezoeken wordt de balans opgemaakt of jij je wilt aansluiten bij de betreffende missiewerkplaats. Dat is namelijk geen kleine stap. Je gaat namelijk een commitment aan, om met jezelf en met elkaar een ontwikkelingsproces te gaan. En voor de missiewerkplaats is het ook een stap, omdat er met jouw komst weer een nieuwe groep ontstaat. En dat is oké en fijn! Het vraagt alleen om bewuste keuzes. Dus van harte welkom!
Als je hebt besloten om deel te nemen aan jouw missiewerkplaats, dan vraagt dit een investering van je in tijd en geld. De werkwijze en jouw investering voor de deelname aan jouw missiewerkplaats kun je vinden op de pagina Werkwijze en tarieven.
Klik hier als je in gesprek wilt over jouw missiewerkplaats!
Dat kan! Klik dan hier!
Jan Ritzema
inspirerend en betrokken
Praktijkadres
Stationsweg 41C
3331 LR Zwijndrecht
Email:
Mobiel: (+31) (0) 6 221 84 113
KvK-nummer: 75015587
BTW-nummer: NL001980322B52